DIFERENTA INTRE COACHING SI PSIHOLOGIE

 Coachingul este parteneriatul cu clientii, printr-un proces ce provoaca gandirea si creativitatea, ce ii inspira in directia maximizarii propriului potential personal si profesional.

 Istoric vorbind, coaching-ul este recunoscut ca profesie de 15- 20 de ani si isi are originile in coachingul sportiv.Cartea lui Tim Gallwey, Jocul interior de tenis , publicata in anii 70 poate fi considerata  certificatul de nastere al coaching-ului.

Observatia esentiala a fost ca un sportiv obtine rezultate mai bune cand e confruntat cu intrebari deschise in legatura cu modalitati in care isi pot imbunatati performanta, in comparatie cu abordarea in care antrenorul le ofera solutii pentru corectie.De aceea in loc sa se concentreze pe ceea ce fac gresit, sportivii se concentreaza pe ceea ce pot face mai bine sau diferit in viitoarele competitii.

Socrates spunea celor care il ascultau Cunoasteti-va pe voi insiva.Fiind de asemenea si precursorul heuristicii (arta descoperirii adevarului ),i-ar putea fi decernat titlul  de tatal al coachingului.Socrates spunea Nu cred ca exista cale mai potrivita de a trai decat aceea in care te preocupi sa devii mai bun si de a avea constiinta propriei cresteri si dezvoltari.

In timp coaching-ul a trecut din zona de afaceri (business coaching )in zona private (life coaching ),diverse persoane solicitand asistenta in alegerea unei profesii/cariere ,pentru a-si optimiza stilul de viata, imbunatatirea relatiei de cuplu si a relatiei cu cei apropiati ,sau pentru a obtine ajutor in a comunica si profesa mai bine .

Psihologia s-a dezvoltat ca ramura a filozofiei.Psihoterapia a fost infintata de doctori care erau psihiatrii.Afost prezentata initial ca stiinta.Psihoterapia si consilierea sunt parte din sectorul de sanatate ,in timp ce executive coaching-ul este o ramura a dezvoltarii manageriale, si life coaching-ul o abordare a dezvoltarii personale.

Comparatie intre coaching si psihoterapie

 Coaching –ul presupune despre client ca este sanatos in stare perfecta de functionare pe cand in psihoterapie se presupune despre client ca are nevoie de alinare si ca are disfunctii ,fie ele si vagi.

Coaching-ul are radacini in dezvoltarea personala ,in performanta , psihoterapia are  radacini in medicina si psihiatrie.

Coaching-ul se centreaza pe evenimente si actiuni din prezent cu proiectie in viitor ,pe cand psihoterapia se concentraza pe emotii si evenimente din trecut.

Coaching-ul se focalizeza pe solutiile problemei ,pe cand psihologia se focalizeaza pe intelegerea problemelor.

Coaching-ul are la indemana actiunea pe cand psihoterapia are la indemana reflectia.

Coachingul este orientat inspre rezultatele declarate de client pe cand psihoterapia este centrata pe a intelege de ce a aparut blocajul.

Coachingul se refera la performanta ,psihoterapia se refera la proces.

In procesul de coaching se mizeza  pe convingerea urmatoare Clientul este genial si are tot ce-i trebuie pentru a gasi solutii la problemele sale.